top of page
Search
  • Writer's pictureAleph Tav Hungary

MINDEN BŰN EGYENÉRTÉKŰ?

Updated: Sep 15, 2021

Ha egy dologban bűnös vagyok, akkor az egész törvény ellen vétkezem. Ebből egyenesen az következik, hogy minden bűn egyenértékű? Isten szemében minden bűn egyformán rossz?


Jak 2:10 Hiszen ha valaki csak egy dologban bűnös, különben pedig az összes többi parancsot megtartja, mégis az egész Törvény ellen vétkezik.

Mire gondol Jakab, amikor ezt mondja?


Gyakran vonnak le hívő testvéreink ilyen és ehhez hasonló következtetéseket:


"Ha csak egy dologban vagyok bűnös, akkor az egész törvény ellen vétkezem. Minden bűn egyenlő. Emiatt nincs is értelme túlságosan igyekezni a parancsolatok betartására. Az ember nem képes tökéletesen megtartani a törvényt, akkor minek bajlódni? Az üdvösség hitből van és nem cselekedetekből. Tehát elég hinni, a cselekedetek nem fontosak."


Nézzük meg, hogy a Biblia alátámasztja-e ezeket a következtetéseket? Az üdvösség hitből van. Viszont a cselekedetekre is szükség van. A cselekedeteink mutatják, hogy mi zajlik belsőnkben. A cselekedeteink adnak egy visszacsatolást (Feedback), miszerint helyes-e a szívünk, lelkünk és gondolkodásunk állapota. A cselekedeteik gyümölcse alapján kell Jézus szerint a prófétákat is megvizsgálni:


Mt 7:15-20 Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.

Az igaz hit gyümölcse az Isten törvénye szerinti cselekedi akarás.

Pál erre úgy is hivatkozik, hogy a "hit törvénye" vagy az "új ember". (Olvasd el az erről szóló "Páli Paradoxon" című bejegyzésünket.)

Ha nincsen cselekedetem akkor a hitem is halott.

Jak 2:26 Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.

Ha valaki magát „Isten ismerő”-nek, „Isten hívő”-nek mondja, de Isten parancsait nem teszi, az hazug és nincs benne igazság.

1Ján 2:4 Aki azt mondja: »Ismerem Istent«, de parancsait nem tartja meg, az hazug, és nincs benne igazság.

Tehát láthatjuk, hogy a cselekedetekre szükség van. Cselekedeteink fedik fel szívűnk rejtett dolgait és így válnak ezek láthatóvá. Tudunk jót vagy rosszat cselekedni. Cselekedeteink mutatják hitünk igazságát vagy hamisságát. Továbbá cselekedeteinkkel fejezzük ki szeretetünket Isten iránt.

1Ján 5:3 Mert az az Isten iránt való szeretet, hogy megtartjuk az Ő parancsolatait, az Ő parancsolatai pedig nem nehezek.
 

Most térjünk vissza Jakab leveléhez:

Jak 2:10 Hiszen ha valaki csak egy dologban bűnös, különben pedig az összes többi parancsot megtartja, mégis az egész Törvény ellen vétkezik.

Gondolkozzunk el a következőn: Ha kívánsággal nézek szomszédom autójára vagy előre megfontolt szándékból meggyilkolom őt és családját ... az Isten szemében ugyanolyan mértékű bűn?


Először is hagyjuk, hogy a Biblia definiálja számunkra a bűnt:

1Ján 3:4 Aki bűnt követ el, az Isten törvénye ellen vétkezik. Mert a bűn nem más, mint az Isten törvényével szembeni engedetlenség.

Vizsgáljunk meg mindent a Biblia fényében! Vizsgáljuk meg, hogy mond-e valamit erről a Messiásunk?!

Mt 5:18-19 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik. Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.

Figyeljük meg, hogy mit mond itt Jézus:

"...e legkisebb parancsolatok közül..."

A Messiásunk szerint vannak "legkisebb parancsolatok", tehát van különbség "kis" és "nagy" parancsolat között a törvényen belül. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a mennyeknek országában különbség lesz téve az emberek között. Ahogy a parancsolatok sem egyenlők, úgy a mennyben sem lesz mindenki egyenlő. Min alapszik ez a személyválogatás?

Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.

Ha valaki akár egyet is megront a legkisebb parancsolatok közül, továbbá még rosszabb, erre még tanítja is a körülötte élő embereket, ha egyszer a mennybe kerül, ott ezzel a múlttal a legkisebb helyet foglalja el. Sokak nem tetszésére, Messiásunk szerint, a földi életünk cselekedetei kifognak hatni a mennyek országában betöltendő státuszunkra. Éppen ezért igyekezzünk jót cselekedni. Jézus Krisztus itt ennél pontosabban fogalmaz. Igyekezzük cselekedni a törvényt és ugyancsak erre tanítani a körülöttünk élőket. Ha így teszünk, akkor nagyok leszünk a mennyben.


Miért fontos ez?


Mert nekem emberként nem adatott meg a hatalom, hogy Isten törvényéből önkényesen akár a legkisebb parancsolatot is "kidobjam a szemétbe". Úgy gondoljam, hogy ez már nem aktuális csak azért, mert nem látom a parancsolatnak az értelmét.

Ézs 55:8-9 Mert a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr. –Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.

Vagy azért dobok ki egy parancsolatot a "szemétbe", mert a tudósok valami újat találtak. Sajnos túl gyakran tévednek a fizikusok, régészek, mérnökök, csillagászok, orvosok. Az ember gyakran téved, viszont Isten sohasem.

Sajnos a kereszténységben az évszázadok során pont ez történt. Csak egy példát említve: Keresztény vezetők önkényesen "kidobták" a Tíz-parancsolat negyedik törvényét és erre tanítják híveiket.


 

Itt van egy következő igevers, ahol a Messiásunk különbséget tesz a bűn mértéke között:

Jn 19:11 Felele Jézus: Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem.

Jézus itt azt mondja Pilátusnak, hogy nagyobb a bűne annak, aki Jézust Pilátus kezébe adta. Ha minden törvényszegés vagy bűn egyforma mértékű lenne, akkor ennek a kijelentésnek nem lenne értelme.

Itt pedig Jézus kárhoztatja a meg nem térő Kapernaum városának népét:

Mt 11:24 Igazán mondom nektek: Sodoma népének elviselhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint nektek.

Tudjuk, hogy Sodoma népének nagy bűne volt és Isten elpusztította az egész várost. Mégis Sodoma népének sorsa elviselhetőbb lesz, mint Kapernaum népének sorsa az ítélet napján. Ebből következik, hogy Sodoma népén belül sem volt mindenkinek ugyanolyan mértékű bűne. Ezt honnan tudjuk? Ez csak valószínűsíthető. Mert valószínű, hogy nem kerül mindenki Sodoma népéből a tűz tavába. Mert valószínű, hogy Jézus nem illetné a tűz tavát "elviselhetőbbnek".


János nagyon egyértelműen ír különböző mértékű bűnökről. Van halálos bűn, de van nem halálos bűn is. Ezekről a könyv elején, a Tórában, részletesen olvashatunk. Különböző mértékű bűnért különböző mértékű büntetés jár. Kemény szavak. Itt János arra is ki tér, hogy azokért az emberekért, akik halálos bűnökben találtatnak, nem vonatkozik, hogy imádkozzunk azokért:

1Ján 5:16-17 Ha valaki látja, hogy testvére vétkezett, de nem halálos bűnt követett el, imádkozzon érte! Kérése szerint Isten életet fog adni annak, aki vétkezett. Van halálos bűn is, arra nem vonatkozik, hogy imádkozzatok azért, aki ilyet elkövet. Minden gonoszság bűn, de van nem halálos bűn is.

Itt pedig Pál egy bizonyos bűnnek (valaki apjának feleségével él) a büntetéséről ír a Korinthusi levelében.

1Kor 5:5 átadjuk az ilyet a Sátánnak, teste pusztulására, hogy lelke üdvözüljön az Úrnak ama napján.

... és újra ugyanaz a büntetés egy másik bűnért (Isten káromlás) a Timóteusnak címzett levelében:

1Tim 1:20 Ezek közül való Hümenaiosz és Alexandrosz, akiket átadtam a Sátánnak, hadd tanulják meg, hogy ne káromolják az Istent.

Ha tovább olvassuk a Korinthusi levelet láthatjuk, hogy Pál felsorol néhány súlyos bűnt, aminek a következménye a gyülekezetből való kizárást vonja maga után. Nem minden bűn vonja ezeket a következményeket magával. Pál itt is a Tórából (Deut 13:5; 17:7; 21:21; 22:21-22; 22:24) idéz.

1Kor 5:11-13 Azt írtam nektek, hogy ne vállaljatok közösséget az olyan emberrel, aki magát Krisztusban a testvéreteknek mondja, de mégis szexuális bűnökben él, vagy a pénz a mindene, vagy bálványokat imád, vagy káromkodik, vagy részeges, vagy csaló. Az ilyennel még csak ne is egyetek együtt! Mert nem az én dolgom, hogy ítéletet mondjak azokról, akik a gyülekezeten kívül élnek. Ti is csak azok felett bíráskodhattok, akik a gyülekezethez tartoznak. A többieket majd Isten fogja megítélni. Ahogy az Írás mondja: „űzzétek ki magatok közül a gonosz embert!”

Tehát láthatjuk, hogy egyértelműen beszél a Biblia a különböző mértékű bűnökről valamint súlyuknak megfelelő következményeiről.


Erről olvashatunk mind az Ó-, mind az Újszövetségben. Természetesen, a bűnöknek nem csak a halálunk után, hanem már itt a Földön is van következménye. Isten azt akarja, hogy a népe szent életet éljen a Földön. A „szent” annyit jelent, hogy elkülönített (set apart). Az Ige arra hív bennünket, miszerint a szent gyülekezés (gyülekezet) ne vállaljon részt a bűnökben. Különítse el a gonoszságot a „szent”-től.

Meg tudjuk válaszolni a korábbi kérdésünket: A válasz az NEM, Isten szemében természetesen a gyilkosság bűne és a kívánság bűne nem egyenértékű.

Hogyha van különböző mértékű bűn, akkor hogyan lehet a kis bűn egyenlő az összes többi bűnnel a Törvényben Jakab szerint?


Jak 2:10 Hiszen ha valaki csak egy dologban bűnös, különben pedig az összes többi parancsot megtartja, mégis az egész Törvény ellen vétkezik.

... csak úgy, ha rosszul értelmezzük az Igeverset. Ennek az eddig megvizsgált versek alapján nem lenne értelme.


Isten tökéletes és az ő törvénye is tökéletes.

Zsolt 19:7 Az Úrnak törvénye tökéletes, ...

Atyánk nem változik, nem változtatja meg a véleményét az évek múltával és tartja magát az ő törvényéhez.

4Móz 23:19 Isten nem ember, hogy hazudjon, s nem ember fia, hogy változzon. Mond-e hát valamit anélkül, hogy megtenné? Szól-e valamit anélkül, hogy teljesítené?
Jak 1:17 Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.

... ugyanúgy az Isten fia sem változik:

Zsid 13:8 Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

Viszont az ember, Ádám, behozta a bűnt Isten tökéletes tervébe. A "tökéletlen" ember képtelen a tökéletes törvényt hiba nélkül betartani. A Törvény (Tóra) sok parancsolatot foglal össze. Vegyünk egy példát a könnyebb érthetőség érdekében: egy űrhajót.


Ahhoz, hogy az űrhajó működjön, illetve tudjon messzire repülni, minden alkatrészének működnie kell. Elég, ha csak egy alkatrésze nem működik és az űrhajó nem tud felszállni. Nem tudja a rendeltetését betölteni. Hasonlóan Isten törvényével. Ha csak egy apró része nem működik a Törvénynek, akkor nem tudja a tökéletes rendeltetését betölteni. Csak a tökéletes Isten fia, a bűn nélküli Messiás, tudta tökéletesen betartani a tökéletes törvényt. Igen, szükség volt rá. Jézus imádkozott az Atyához, mivel nem volt más lehetőség. Az Atya a saját fiát áldozta fel értünk, bűnös emberekért, azért, mert mi nem tudjuk a törvényt tökéletesen megtartani. A törvényszegés bűn, a bűn pedig törvényszerűleg halált vonz maga után. Minden egyes parancsolat megszegése érvénytelenné teszi az egész Törvényt, az egész szövetséget Istennel.



Miért hívja fel a figyelmünket erre Jakab?



Ne mérje magát senki a többi emberhez és dicsekedjen: " Az én cselekedeteim azért jobbak, mint a szomszédom cselekedetei, így üdvösségem van." Az üdvösséget a tökéletlen ember a jócselekedeteivel nem tudja kiérdemelni.

Ef 2:8-9 Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.

Ne gondolja magáról senki, hogy igaz ember!

Róm 3:10 amint meg van írva: "Nincsen igaz ember egy sem,

Mindenki szabadon választhat. Szeretnék a második halálban részt venni? Ha nem, akkor szükségem van Isten megmentő tervére, szövetségére. Isten szövetségének tökéletes betartása a törvény szerint csak a Messiáson keresztül lehetséges. Érdekes módon a Biblia több helyen is úgy illeti a Messiást, Jézus Krisztust, mint Isten Igéjét.

Jn 1:1-3 A világ kezdete előtt már létezett az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. A világ kezdete előtt az Ige együtt volt Istennel. Minden általa lett, és nélküle semmi nem jött létre.
Jn 1:14 És az Ige testté lett és lakozott mi közöttünk — és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttének dicsőségét, — aki teljes volt kegyelemmel és igazsággal.
Jel 19:13 és vérbe mártott ruhába volt öltözve. Ez a név adatott neki: az Isten Igéje.

Akár úgy is mondhatjuk, hogy Jézus Krisztus a "két lábon járó Tóra". Ha csak egy dologban is bűnös vagyok, már nem vagyok a törvény szerint jogos Isten közösségére.


Ez pedig az örömhír:


Jézus tökéletessége elegendő volt a mi tökéletlenségeinkért. Az Ő bűntelensége a mi törvényszegéseinkért. Az Ő vére folyt, ahol a miénknek kellet volna folynia. Ő halt meg, hogy nekünk ne kelljen második halált halnunk.


"Ez akkor azt jelenti, hogy ne is próbáljuk meg tartani a törvényt, mert úgysem tudjuk tökéletesen betartani?"


Ez egy gyakori hibás következtetés. Mert az emberi természet lusta és nem akar változni. Ezt tudta Pál apostol is:

Róm 6:1-2 Mi következik mindebből? Éljünk továbbra is a bűnben, hogy annál több kegyelmet kapjunk Istentől? Semmiképpen! Ha meghaltunk a bűnnek, hogyan élhetnénk még benne?

A Messiás a példaképed vagy a kifogásod?

Ezen áll és bukik a keresztény életünk, Jézus követésén. Igyekszünk úgy élni ahogyan Ő élt vagy meg sem próbáljuk. Isten úgy is tudja, hogy a szívünk mélyén mit gondolunk. Előre megfontolt szándékkal követek el bűnt (megszegem a törvényt) vagy véletlenül. Ha pedig bűnbe esek, akkor van szószólóm az Atyánál.

1Ján 2:1 Gyermekeim! Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt. De ha valaki bűnbe esik, van szószólónk az Atyánál: Jézus Krisztus, az Igaz.

Különbség van "bűnbe esés" és "bűnben élés" (bűnben maradás) között. Isten ebben is különbséget tesz. Ha valaki az igazság megismerése után továbbra is szándékosan bűnben él, annak nem lehet a bűneit eltörölni.

Zsid 10:26-27 Mert ha szándékosan továbbra is vétkezünk, miután megismertük az igazságot, akkor nincs többé bűnért való áldozat, amely eltörölhetné bűneinket. Nem marad más hátra, mint rettegve várni Isten ítéletére és haragjának pusztító tüzére, amely mindenkit elpusztít, aki ellenkezik vele.

Hasonló a mai jogrendszerünkhöz. A bíró megítéli az elkövetői szándékot az emberölésnél.

Szándékosan vagy véletlenül, többszörösen visszaeső (bűnben él) vagy először elkövetett (bűnbe esik) bűntett. A törvényben Atyánk igazságosan különbséget tesz az elkövetői szándékot illetően. Menedékvárosokat jelöl ki azoknak, akik véletlenül öltek embert. Akik pedig szándékosan gyilkoltak, azok megkapják méltó büntetésüket (Deut 19:1-13).


Istenünk egy igazságos, irgalmas Isten, aki megbocsátja a bűnt de nem hagyja a bűnöst büntetlenül.

4Móz 14:18 Az Úr késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú, megbocsát hamisságot és vétket, de a bűnöst nem hagyja büntetlenül; megbünteti az atyák álnokságait a fiakban harmad és negyed íziglen.
2Móz 20:6 De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek és megtartják parancsaimat.


amen.

Remélem, hogy ez a bejegyzés áldás volt számodra. Ne feledd: továbbra is mindent vizsgálj meg!


Isten áldjon!


 

Lábjegyzet


[piros szövegrész] tiszteletből Messiásunk szavai



65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page