top of page
Search
  • Writer's pictureAleph Tav Hungary

A BŰN, BŰN ÉS HALÁL VALAMINT AZ ÉLET SZELLEMÉNEK TÖRVÉNYEI

Updated: Sep 1, 2021

A Páli Paradoxon 3. része. Részletesen megvizsgáljuk a bűn, bűn és halál valamint az élet szellemének törvényeit a Biblia alapján.

Sokszor segít a megértésben, ha a "törvény" szót a "törvényszerűség" szóval helyettesíted. Pl.: A Newton-féle gravitációs törvény szerint ha kiesek a nyolcadik emeletről, akkor földet éréskor eléggé megütöm magam. Ennek megfelelően próbáld meg a következő törvényeknél a "törvényszerűség" szót behelyettesíteni. Még egy példa: A "Bűn és halál törvényszerűsége" azt jelenti, hogy a "Bűn" törvényszerűleg "halálhoz" vezet. Ez egy olyan törvényszerűség, ami mindenkire érvényes, akik a Földön élnek. Ugyanúgy, mint a Gravitáció törvényszerűsége a Földön. Ez csak egy kis kitérő volt a könnyebb megértés érdekében.

Emlékeztetőként vessünk egy pillantást a Pál nyolc törvényére:

Akkor nézzük is meg az első igeverset:

Róm 7:23-24 De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban. Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?



A mi testünk bűnre vágyik. A testünk gyűlöli Isten törvényét. Ennek eredményeként mindannyian vétkeztünk.

Róm 3:9-12 "Mi következik ebből? Talán mi, zsidók különbek vagyunk, mint a nem zsidók? Dehogyis! Hiszen éppen az előbb bizonyítottam be, hogy zsidók és nem zsidók egyformán a bűn hatalma alatt vannak. Mert ezt mondja az Írás: „Nincs bűntelen ember, egyetlenegy sem. Nincs senki, aki megértené, nincs, aki keresné Istent, hiszen mindannyian elfordultak Istentől, és megromlottak. Nincs aki jót tenne, egyetlenegy sem!”

A kontextus itt a törvény hatályáról szól, a bűn és a halál törvényének hatályáról. Vagyis a hitre térés előtt senki sem tesz jót, mert az egyetlen dolog, amit jónak definiálunk, az Isten Igéjének követése. Egész nap olyan dolgokat tehetünk, amelyekről azt gondoljuk, hogy jók, de ha nem ezeket a dolgokat annak szellemében tesszük, hogy Isten Igéjét akarjuk követni, akkor ezeket a dolgokat rossz okokból tesszük. Ezeket a dolgokat a saját céljainkból tesszük. A mi útjaink nem igazak, viszont a Teremtőnk útjai igen. A mi igazságunk olyan, mint a "mocskos rongyok". Az Ő igazsága tiszta és helyes. A bűn következménye: a halál.




Róm 5:12 Annakokáért, miképen egy ember által jött be a világra a bűn és a bűn által a halál, és akképen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek;

...és ezt találjuk az 1Mózes 2 -ben:

1Móz 2:16-17 Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod.

Mivel az ember evett a jó és rossz tudásának fájáról, amely az Úr Tórája ellen volt, mindannyian megérdemeljük a halált. Bűnünk a halálhoz vezet.

A kert óta minden bűn, vagy Isten törvényének megszegése halálhoz vezet. Ezt a bűn és a halál törvényének nevezik. Ennek a valóságnak a rabságában vagyunk.

Róm 8:2 Mert a Jézus Krisztusban való élet szellemének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől.

Az élet szellemének törvénye szabaddá tesz minket. Jó lehet, ha megtanuljuk, mit tesz az élet szellemének törvénye ➪ Isten törvényével kapcsolatban.




Az "Élet szellemét" több magyar bibliafordító "léleknek" fordítja [1].

Mi az „Élet szellemének törvénye”? Vagy ha héber szemszögből kérdezik, mi az „Élet szellemének Utasítása”?

Keressük meg...

1Kor 2:13 Sőt, beszéljük is róla ezt, de nem az emberi tudomány bölcs szavaival, hanem Szellem tanította szavakkal, szellemi dolgokat szellemi dolgokkal vetve össze.

Így ezek nem az embertől, hanem a Szellemtől származó utasítások ... felismerést kínálva számunkra az igazságban. ... szellemi igazságok azoknak, akik szellemiek ...

Nos, mi határozza meg a szellemit?

Róm 7:14 Tudjuk ugyanis, hogy a törvény szellemi, ...

És mi határozza meg az igazságot?

Zsolt 119:142 A te igazságod igazság örökké, és a te törvényed igazság.

Tehát ha az Élet Szelleme Isten törvényének végrehajtására vezet minket, ami az igazság.

Hasonlóképpen ezt tanította a mi Messiásunk is.

Jn 16:13 De ha eljön az, az igazság Szelleme, elvezérel titeket a teljes igazságra; mert nem magától szól, hanem amiket hall, azokat szólja, és az eljövendőket hirdeti nektek.

Ennek nem kellett volna váratlannak lennie.

A próféták ezt már régen mondták nekünk. Az Élet szelleme Isten törvényéhez vezet, hogy Isten törvényét cselekedhessük.

Ezék 36:26-27 És adok nektek új szívet és új szellemet adok belétek és eltávolítom a kőszívet húsotoktól és adok nektek hús-szívet. És szellememet adom belétek és azt cselekszem, hogy törvényeim szerint járjatok és rendeleteimet megőrizzétek és megcselekedjétek.

Foglaljuk össze, hogy eddig mit tanultunk:

Az élet szellemének Törvénye azt sugallja nekünk, hogy Isten törvénye az igazság. Isten törvénye felé vezet bennünket, megszabadít minket a test rabságától. Így abban a pillanatban, amikor az élet szelleme belénk lép, azonnal rájövünk, hogy a bűn és a halál törvénye alatt állunk.

Ekkor vesszük észre, hogy börtönben vagyunk és a saját bűneink rabságában vagyunk.

Ha rájövünk, hogy börtönben vagyunk, akkor kiutat szeretnénk. Ezután a Teremtőnket keressük a kiútért. Az igazságvágy és a szabadságvágy arra késztet bennünket, hogy megalapozzuk a Teremtőnkbe vetett hitet és az Ő örök és mérvadó, változatlan Igéjét.

Ez elvezet minket a hit törvényéhez, amely hallásból származik.

Róm 10:17 Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.

Remélem, hogy ez a bejegyzés áldás volt számodra. Ne feledd: továbbra is mindent vizsgálj meg!


Isten áldjon

 

Lábjegyzet


[1] Káldi, Újford., Budai, Czeglédy, Békés Dalos, Raffay...

[piros szövegrész] tiszteletből Messiásunk szavai


42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page