top of page
Search
  • Writer's pictureAleph Tav Hungary

A HIT, IGAZSÁG, KRISZTUS ÉS AZ ELME TÖRVÉNYEI


Emlékeztetésként nézzük meg újra a nyolc törvényt:


Ezek után lássunk is hozzá a mai Biblia-vizsgálatunknak:





Róm 3:27-28 Hol van tehát a dicsekedés? Kirekesztetett. Mely törvény által? A cselekedeteké által? Nem; hanem a hit törvénye által. Azt tartjuk tehát, hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül.

Ez a hit törvénye, aminek engedelmeskednünk kell ..

Róm 1:5 A ki által vettük a kegyelmet és az apostolságot a hitben való engedelmességnek okáért, minden pogányok között, az ő nevéért;

A hit törvénye az, hogy gondolkodásmódodat igazítsd Isten Igéjéhez. Pál ezt úgy emlegeti, hogy ő lesz az "új ember".

Ef 4:22-24 Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt; Megújuljatok pedig a ti elméteknek szelleme szerint és felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben.

Ebben a pillanatban lépünk be az üdvösség tervébe. Meg kell jegyezni, hogy ez még azelőtt történik, hogy gyakorlatilag bármit is cselekedtünk volna.

Ef 2:8-9 Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.

Viszont hitünket a cselekedeteink bizonyítják.

(Jak 2:14) Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit? (Jak 2:17-18) Azonképen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában. De mondhatja valaki: Néked hited van, nékem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom néked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet. (Jak 2:20) Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt?

A hitünk abban bízik, hogy Isten Igéje igazság ... és Isten Igéje az a jellem, amelyhez alkalmazkodnunk kell.

Tehát a hit vezet a cselekedetekhez és nem a cselekedetek a hithez.

Tekintsük meg azt is, hogy a héber hitre utaló szó, az "emuwnah", tipikusan egy szó a jellemről. Istennek a teljes megbízhatóságáról és hűségéről.

A hit az Isten abszolút megbízhatóságára való teljes támaszkodás aktív hozzáállása.

Ez azt jelenti, hogy a „hit” a bizalom cselekvéseiben mutatkozik meg: ha az Ő gondoskodására bízzuk magunkat a körülményektől függetlenül is!


Amíg nem cselekszünk Ő benne bízva addig nincs hitünk.


Lehet, hogy vannak igeversek, amiket újra és újra ismételgetünk, de attól nem lesz aktív kapcsolatunk Istennel. A hit csak a bizalom cselekvésében található meg, és nem a "szép beszédben".

Jak 2:15-17 Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül, és azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, a mikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna? Azonképen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában.

Izrael azt állította, hogy „hisz” Istenben, de tetteik mégis az ellenkezőjét mutatták. Az igazság az, hogy hitetlenek voltak. A hit az, amikor bízunk Ő benne és bizalommal cselekszünk, különben nem bízunk. Vagy bízunk benne, vagy a saját utunkat járjuk.

Itt nem működik a "kicsit így - kicsit úgy" stratégia.

Tehát hogyan szerezhetjük meg ezt a hitet? Isten megadja, szabadon, bőségesen, folyamatosan.

Semmi sem akadályozza Isten oldaláról nézve, hogy te bízhass Ő benne.

Nincs más dolgunk, mint ennek megfelelően cselekedni.

Egyszerűbben fogalmazva: a Hit Törvénye, amelynek belsőleg engedelmeskednünk kell, amely új emberré alakít át bennünket, és az Igazság Törvényéhez vezet ... Isten Igéjének megfigyelhető gyakorlása.





Róm 1:17 Mert Isten igazsága nyilvánul meg benne, amely a hitből hitre vezet, amint írva van: »Az igaz a hitből él«

Pál csak a prófétákat idézte ...

Hab 2:4 Ímé, felfuvalkodott, nem igaz ő benne az ő lelke; az igaz pedig az ő hite által él.

Ez azt jelenti, hogy az igaz hit, amely első helyen áll, mindig az igaz cselekedetek bizonyítékát eredményezi ...


Itt van egy egyszerű példa:

Mi lenne, ha valaki azt mondaná neked, hogy holnap felrobban a házad?

Feltételezem, hogy élni szeretnél, és nem szeretnél a házban lenni amikor felrobban.

Ha azt mondanád, hogy elhiszed, hogy a házad felrobban és mégis úgy döntesz, hogy a házban maradsz ... ennek nem lenne túl sok értelme? Ez nem lenne igazi hit.

Ha valóban hiszed, hogy a házad felrobban, akkor nem maradsz a házban.


Hasonlóképpen, ha valóban hiszed Isten Igéjét, hogy ez az igazság, akkor vágyadnak kellene lennie, hogy Isten Igéjét cselekedd.

Jak 2:14-26 Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit? Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül, és azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, a mikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna? Azonképen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában. De mondhatja valaki: Néked hited van, nékem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom néked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet. Te hiszed, hogy az Isten egy. Jól teszed. Az ördögök is hiszik, és rettegnek. Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt? Avagy Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazíttatott-é meg, felvivén Izsákot, az ő fiát az oltárra? Látod, hogy a hit együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel, és a cselekedetekből lett teljessé a hit; És beteljesedett az Írás, a mely ezt mondja: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttatott néki igazságul, és Isten barátjának neveztetett. Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán hitből. Hasonlatosképen pedig a tisztátalan Ráháb is, avagy nem cselekedetekből igazíttatott é meg, a mikor a követeket házába fogadta, és más úton bocsátotta ki? Mert a miképen holt a test szellem nélkül, akképen holt a hit is cselekedetek nélkül.

Megismétlem, az igaz hit kézzelfogható eredményeket hoz az emberek életében ... amit láthatunk ... ez a hit bizonyítéka.

Zsid 11:1 A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.

Szánj rá egy percet, és olvassd el a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetét ... ez példa arra, hogy az emberek hitük miatt cselekszenek ... bizonyítják hitüket.


Miért?


Mert a hit olyan változásokat idéz elő a viselkedésünkben, amelyek összhangban vannak Isten Szavával ... Isten teljes Igéjével.

Róm 3:27-28 Hol van tehát a dicsekedés? Kirekesztetett. Mely törvény által? A cselekedeteké által? Nem; hanem a hit törvénye által. Azt tartjuk tehát, hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül.

Ne feledd, a törvény egyszerűen utasítást jelent.

Pál azt tanítja, hogy ha követjük a hit utasítását, akkor ezek által igazulunk meg. Viszont a cselekedeteink által nem igazulunk meg.

Tehát mi a hit tanítása?

Az utasítás az, hogy legyen hitünk, és akkor megigazulunk az üdvösségre.

Ebből adódik a kérdés, hogy pontosan mibe kell vetnünk a hitünket?

Erre valójában az előző vers válaszol.

Róm 3:26 türelme idején, hogy e mostani időben mutassa meg igazságát: mert ahogyan ő igaz, igazzá teszi azt is, aki Jézusban hisz.

A hitünket Jézusba kell vetnünk.

Ismét megkérdezem, mit jelent ez? Mit jelent hinni Yeshua -ban?

Ez azt jelenti, hogy el kell hinnünk, hogy létezik?

Ez azt jelenti, hogy csak hinnünk kell abban, hogy meghalt?

Nem ... Yeshua Isten Igéje testben. Hinni Yeshua -ban ugyanazt jelenti, mint hinni Isten Igéjében.

Jn 1:14 És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.

Tehát hinni Yeshua -ban annyit jelent, mint hinni, hogy Isten Igéje igazság, és ez az út az élethez. Ebben a hitben generálunk vágyat az igazságosság gyakorlására. Isten törvényének gyakorlása a hitünk bizonyítéka másoknak.

János ezt többször is nagyon jól mondja:

1Ján 2:29 Ha tudjátok, hogy ő igaz, tudjátok, hogy aki az igazságot cselekszi, az mind tőle született.
1Ján 3:7 Fiacskáim! senki el ne hitessen bennetek: aki az igazságot cselekszi, igaz az, amiként ő is igaz:
1Ján 3:10 Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki igazságot nem cselekszik, az egy sem az Istentől való, és az sem, aki nem szereti az ő atyjafiát.

János ugyanezt a gondolatot közli: engedelmességünk a hitünk bizonyítéka.

1Ján 2:1A Én fiacskáim, ezeket azért írom néktek, hogy ne vétkezzetek...

Tehát János kijelenti, hogy vágya, hogy ne vétkezzünk, és mivel a bűn Isten törvényének megszegése, valójában azt mondja, hogy az ő vágya, hogy Isten törvényét kövessük.

1Ján 2:1B ...És ha valaki vétkezik, van Szószólónk az Atyánál, az igaz Jézus Krisztus.

Ez azt jelenti, hogy amikor bűnt követünk el, bűneinket kegyelem fedezi, Yeshua igazsága által. Ezt a kegyelmet azonban azok kapják, akik vágynak arra, hogy megtartsák Isten parancsolatait, hogy ugyanazokat a parancsolatokat kövessék, mint a mi Messiásunk ... a szombatot, a táplálkozási utasításokat, mindent.

Ján 2:3-6 És arról tudjuk meg, hogy megismertük őt, ha az ő parancsolatait megtartjuk. A ki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság. A ki pedig megtartja az ő beszédét, abban valósággal teljessé lett az Isten szeretete. Erről tudjuk meg, hogy ő benne vagyunk; A ki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, a mint ő járt.

Az a gondolat, hogy gyümölcsünk vagy engedelmességünk a hitünk bizonyítéka, nem Pál vagy János találta ki. Már a próféták ist azt tanították, hogy az igazak hitük szerint fognak élni. Természetesen Yeshua ugyanezt tanította.

Mt 12:33 Vagy legyetek jó fák, és teremjetek jó gyümölcsöt, vagy legyetek romlott fák, és teremjetek romlott gyümölcsöt; mert gyümölcséről ismerik meg a fát.

Yeshua csak jó gyümölcsöt termett, példaként ... és ebben a példában csak Isten törvényét követte.





1Kor 9:21 A törvény nélkül valóknak törvénynélkülivé, noha nem vagyok Isten törvénye nélkül, hanem Krisztus törvényében való, hogy törvény nélkül valókat nyerjek meg.

Abban a pillanatban, amikor Pál arról beszél, hogyan képzeli magát mások helyzetébe, hogy jobban tudjon segíteni nekik a megértésben, Pál kijelenti, hogy nem Isten törvényén kívül van, hanem Krisztus törvénye alatt. Tehát Isten törvényében és Krisztus törvényében van egyszerre ... ez mit jelent?


Ez a két dolog ugyanaz.

Pál itt tisztázza, hogy a Messiás által adott utasítások megegyeznek Isten Törvényével. Yeshua csak Isten törvényét követte, és ő legyen a példa, amelyet követünk, és ugyanúgy kell járnunk, mint ő.

Ezért Krisztus törvényének követése ugyanaz, mint Isten törvényének követése.




Róm 7:23 De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban.

Az Elme Törvénye ellenkezik a testünket rabságban tartó Bűn Törvényével.

Róm 7:24-25 Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből? Hálát adok Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által. Azért jóllehet én az elmémmel az Isten törvényének, de testemmel a bűn törvényének szolgálok.

Jézus Krisztus által, az Elme Törvénye a jóra, Isten Törvényére ösztönöz, ellenben a testünk, a Bűn Törvényének rabjává tesz bennünket.


Foglaljuk össze, hogy mit tanultunk Pál nyolc törvényéről és hogyan kapcsolódnak ezek egymáshoz:

Most, hogy áttekintettük ezt a nyolc törvényt, ahogyan Pál megértette, készen kell állnunk Pál minden levelének átgondolására.

Miközben ezt tesszük, elég gyakran fogunk látni a levelek olvasása közben visszautalást erre a nyolc törvényre. Látni fogjuk, hogy Pál egyszerűen segít az embereknek megérteni e törvények megfelelő sorrendjét, rendeltetését és nem a törvények eltörléséről beszél.



Remélem, hogy ez a bejegyzés áldás volt számodra. Ne feledd: továbbra is mindent vizsgálj meg!


Shalom



 

Lábjegyzet


[piros szövegrész] tiszteletből Messiásunk szavai



87 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page